Menu Luk

Eksamen angst og stress

Illustration af stress, angst og tid

Maj er ankommet. Forsommeren er i vente. Og selvom det er en dejlig periode, så er det altså også den værste periode for dig. Du kan godt mærke det allerede nu: Den der eksamensangst begynder så småt at melde sig. Ikke på den måde, at du sidder rystende i klasseværelset og tænker på alt det, du skal have læst op på. Men på den måde, at du er begyndt at drømme om forskellige situationer med eksaminer, som du allerede har været i. Du mindes fx ansigtet på en censor. Du kan også huske den følelse af uretfærdighed, da din karakter blev annonceret: Du havde forventet at få 12, fordi du virkelig vidste alt om hjertets anatomi og aortas funktioner, og så fik du kun 10.

Fra angst til stress

Du blev gal på din biologilærer – dum kælling – gik rasende fra eksamenslokalet – uden at spørge om, hvorfor du ’kun’ fik 10. Havde du spurgt, så havde du fået at vide hvorfor. Men nej. Dit raseri fik dig til at løbe væk. Mindet om denne episode har nu udviklet sig til et ondt minde – og det er medvirkende til, at din eksamensangst begynder at dukke op. Sådan her i begyndelsen af maj måned – hvert år. Og den slags kan jo lede til stress – se her: https://www.stresset.dk/

Heldigvis ved du godt, hvad du skal gøre, for at få bugt med eksamensangsten allerede nu. Den skulle jo nødigt gå hen og få domineret dit liv, så du slet ikke får læst til eksamen. Du skal besøge din psykolog og få en peptalk med hende. Hun kender din lidelse og dit problem. Hun ved også, hvordan hun skal minde dig om, hvordan du håndterer angsten, du føler. Du ved også, at jo før du får kontaktet hende, desto bedre får du det. Så der er ikke nogen undskyldning. Bare se at få ringet op til hende, så I kan aftale en tid.

Det er smart at gå til psykolog

Der er nemlig intet galt i, at du benytter dig af psykologens hjælp. Du har haft den tanke, at mange vil synes, at du er lidt ’tøset’, fordi du skal have hjælp fra en psykolog til at kunne håndtere den lidelse, der kan lamme dig totalt. Det er bestemt ikke ’tøset’. Du har et reelt problem. Det skal løses. Og du gør det rigtige ved at søge professionel hjælp. Der findes mange ’selvhjælpskurser’, der påstår at de kan udrette de samme resultater på den halve tid – og til en brøkdel af prisen. Tro dem ikke. D

e kan måske gøre det samme, som hvis du tisser i bukserne: Sørge for at du er ok i et meget kort øjeblik. Ikke på længere sigt. Og det er jo det, du kan se, når du har været hos psykologen: Du har brug for færre sessioner til at kunne håndtere din eksamensangst, fordi du bliver mindet om de tidligere sessioners værktøjer og tricks. Så læg tankerne om at være ’tøset’ fra dig. Opsøg din psykolog, så du kan få den hjælp, du har brug for og som har den viden, der er brug for. Dit liv bliver bedre – og du skal nok se: din eksamen kommer til at gå godt. Den går ikke i opløsning, fordi du er angst.