Menu Luk

En billig violin?

Violin der er billig

Jeg kan simpelthen ikke sige, hvorfra du har fået den idé, at man skal have absolut gehør for at kunne lære at spille på violin. Det har jeg aldrig hørt om før. I gennemsnit er der kun ét menneske ud af 10.000, der har absolut gehør. Og jeg vil gerne væde med dig, om at der er mere end et menneske ud af 10.000, der lærer at spille på violin. Så jeg tror, du skal glemme den idé. Du kan sagtens lære at spille på violin.

Ikke det nemmeste instrument

Ok, en violin er nok ikke det nemmeste at lære at spille på. Det er jo et strengeinstrument. Det har en hals ligesom en guitar. Men den har ikke de der bånd, der indikerer, hvor du skal trykke på strengene for at få bestemte, toner frem. Og så skal du jo også lære at håndtere buen, som du skal stryge over strengene. Det er måske heller ikke helt nemt at koordinere armen, der holder violinen – og hånden, der trykker på strengene – med armen, der holder buen. Det finder du ud af – og jeg er sikker på, at din musiklærer kan give dig nogle gode tips.

Og ja, en violin er da et vidunderligt instrument at lytte til – hvis den, der spiller på den altså, kan sin kunst. Og det er et gammelt instrument. Sådan historisk set. Hvem har ikke hørt om en violin, der blev lavet af Stradivarius for rigtigt mange hundrede år siden – og som er blevet solgt på en auktion for flere millioner kroner på grund af den eftertragtede klang, som en Stradivarius har.

Start med en billig violin

Nu skal du ikke blive skuffet. Du behøver ikke at spare sammen i årtier for at kunne købe en god violin. Og du skal bestemt ikke regne med, at en Stradivarius vil hjælpe dig. Du skal koncentrere dig om at lære at spille på en billig violin, inden du køber en dyr. Det er bare mit råd.

Når du vil købe en violin, så skal du være opmærksom på, at instrumentet kommer i forskellige størrelser. Du skal derfor vælge en violin, der passer til dig. I gode instrumentforretninger med salg af violiner vil du kunne få god vejledning, når du skal vælge din. Men du skal huske, at du også skal købe en violinbue til instrumentet. Og du får brug for at købe harpiks, som skal bruges til at få buen til at glide nemt over violinens strenge. Harpikset hjælper med at holde sammen på de lange hestehalehår, så de ikke knækker så nemt under spil.

Meget at lære som violinist

Der er derfor meget, du skal lære, når begynder at spille på violin. Ikke kun hvordan du holder korrekt på instrumentet. Du skal også lære at få tonerne frem. Det kan tage lidt tid. Men efterhånden som du får mere og mere øvelse, så er jeg sikker på, at du bliver mere og mere grebet af, hvad du faktisk kan gøre med en violin. Det er jo ikke kun et instrument, der bruges i store symfoniorkestre. Du kan spille jazz, rock, eller danske viser.