Menu Luk

Lære konflikthåndtering

Det har været en meget trættende eftermiddag. Vi har haft et internt møde i afdelingen. Alle i afdelingen deltog. Lige fra vores leder til vores lille medhjælp, som altid sørger for, at der er frisk frugt og kaffe til os. Hun er en engel og forstår ikke så meget. Jeg kunne se på hende, at hun faktisk ikke forstod, hvad mødet gik ud på. Jamen, hvad gik det så ud på? Det var vores leders forsøg på at få løst op for nogle knuder, der findes i vores afdeling. Vi kommer ofte i konflikt med hinanden. Jeg ved sådan set ikke, hvorfor. Selv er jeg – indrømmet – meget konfliktsky. Men vi har altså nogle kollegaer, der er gode til at tromle andre ned. Det skaber et meget dårligt arbejdsklima, når nogen bare tager styring uden at lytte til idéer og forslag fra andre.

Dårlig stemning

I de sidste mange måneder har der været en rigtig dårlig stemning. Det er næsten, som om at vi ikke kan arbejde sammen mere. Og det har vores leder identificeret. Måske lidt for sent. Han har jo ikke været til stede så meget her i de sidste uger. Dels var han syg, dels var han på kursus, dels havde han travlt med at lave sin årsrapport til topledelsen.

Vores arbejde er meget baseret på, at vi stiller forslag og kommer med idéer. Det er baseret på, at vi tænker selvstændigt. Og når man bare bliver trynet af en kollega, der siger, at idéen ikke dur uden at forklare, hvorfor ja så holder man altså op med at tale med den kollega. Og så går det galt. Vi når ikke vores deadlines. Vi får ikke leveret opgaverne til tiden. Og hvad betyder det i sidste ende? At vi får færre opgaver. Og så begynder den onde spiral.

Han har lært konflikthåndtering

Dagens møde var et maratonmøde. 3 timer. Der blev talt meget direkte. Men jeg må sige, at vores leder har åbenbart været på et kursus i konflikthåndtering, fordi han kunne faktisk skære igennem på de rigtige tidspunkter, når mødet var ved at udvikle sig til skænderier imellem os. Det er faktisk lidt beundringsværdigt, men han fik faktisk forklaret os, at vi ikke kommer nogen vegne ved at skændes. Han fik os også til at forstå, at hvis vi ikke lytter og taler ordentligt sammen om alle idéer og forslag, der kommer frem i løbet af et projekt, så mister vi hinanden. Han var rolig under hele mødet. Jeg havde ellers troet, at han ville ryge op i det røde felt. Jeg ved jo, at han kan være meget hidsig. Men nej. Der var ikke noget med at lade sit temperament løbe af med sig. Flot.

Mindede om et familiemøde

Faktisk må jeg sige, at mødet mindede mig meget om, dengang jeg boede hjemme, og vores forældre kaldte os til møde omkring middagsbordet, fordi vi havde været oppe og skændes. Måske er det latterligt. Men sommetider kan voksne og professionelle mennesker virkeligt opføre sig som små børn ⓘ . Nå, men altså, vores møde fik belyst, hvorfor der er den dårlige stemning. Vi fik sat ord på, hvad vi kan gøre, for at vi får et bedre forhold til hinanden.