Menu Luk

Musik og røg

Mit barnebarn fylder 18. Han glæder sig til at få kørekort. Jeg har lovet ham at finansiere timerne. Det er jo en bekostelig affære. Så for at vise sin taknemlighed – og sikkert også efter ordre fra hans far så inviterede han mig med til den fest, som han holdt.
Det var en meget ’ung’ fest, kan jeg sige. Jeg havde ikke forestillet mig, at det var sådan noget med høj musik ⓘ og en røgmaskine. Men det var det. Der var musik og dans. Og masser af unge mennesker, der grinte og havde det sjovt. Selv dansede jeg naturligvis ikke. Jeg sad og kiggede på de unge og kom til at tænke på, dengang jeg selv var ung.

Da jeg var ung

Vi festede da også. Vi gik til koncerter. Vi dansede. Vi røg cigaretter. Vi havde ikke brug for nogen røgmaskine til at skabe effekter på dansegulvet. Måske var vi mere uskyldige. Tror dog, at de unge i dag er lige så uskyldige som vi var. Det var faktisk ret tankevækkende at få alle de minder tilbage. Jeg talte med min søn og hans hustru om festen. De havde valgt at sige ja til, at han måtte holde en vild fest for sine venner og veninder. De har det princip, at de unge gerne må drikke alkohol, men de vil have lov til at gribe ind, hvis det tager overhånd. Det er fornuftigt nok. Jeg kan da godt forstå, at de vil vide, hvad der foregår i deres hus.

Med på noderne

Men det der med røgmaskinen. Hvordan havde de fundet på det? Det var ikke deres påfund. Det var mit barnebarns. Han er meget med på noderne, og det er vistnok meget populært at skabe forskellige effekter til fester. De havde derfor købt en røgmaskine og noget væske til den, så festen kunne blive en succes for de unge. Jeg spurgte min søn om, hvad en røgmaskine koster. Jeg syntes, at det var en dum udgift at pådrage sig selv. Tænkte, at den sikkert var dyr. Han fortalte mig, at det var en billig røgmaskine, de havde købt. Kan den holde i et par år eller tre, så vil han være tilfreds. Han må jo nok regne med, at hans datter også vil holde fest snart. Hun bliver 15 og skal naturligvis ikke snydes for en fest. Og hun vil sikkert også gerne have røg på dansegulvet.

Men hvorfor en røgmaskine?

På trods af hans forklaringer, så forstår jeg stadigvæk ikke, hvorfor de købte røgmaskinen. Men det er deres sag. Har de pengene og mener, at de er givet godt ud, så skal jeg ikke blande mig. Vi iagttog de unge mennesker. Snakkede videre om hverdagen. På et tidspunkt serverede min svigerdatter nogle lækre, små retter for os. Vi spiste, lo, talte med nogle af de unge mennesker. De var rigtigt søde og glade. De er smukke. De har mod og kærlighed i sig. Og de har fremtiden foran sig. Rart at se dem. Og ja, jeg var rigtigt glad for at have måttet få lov til at være med til mit barnebarns 18-års fødselsdagsfest.