Menu Luk

Spar energi med isolering

Der er gået et år, siden vi havde besøg af den hersens energiekspert. Han gav os nogle gode råd til, hvad vi kan gøre for at få et bedre indeklima og samtidigt spare nogle penge på vores varmeregning. En af hans anbefalinger var, at vi fik tjekket hulmurene i huset. En hulmursisolering ville kunne gøre meget for vores varmeregning, sagde han. En anden anbefaling, han gav os, var, at vi udskiftede vores gamle oliefyr med en varmepumpe. Han fortalte os, at der er forskellige typer varmepumper, og at investeringen, vi skal lave i sådan en, skal vi overveje nøje. Der er nogle typer varmepumper, der er dyrere end andre.

Vi satte et mål

Vi satte os derfor det mål, at vi ville starte med at få tjekket hulmurene. Vi tilkaldte derfor en isolatør, som kom og lavede et tjek. Han fandt ud af, at vores hulmure trænger til efterisolering. Vi blev lidt bekymrede, men han forsikrede os, at det ikke var store operationer i huset. Vi fik derfor lavet en aftale med ham om, at hans firma skulle komme og lave alle de hulmursisoleringer, som huset havde brug for. De kom og fik lavet hulmursisoleringerne i en fart. Det var rigtigt nok, at det slet ikke var store operationer i huset, sådan som vi havde forestillet os. Nok en del nemmere end for eksempel isolering af loft og kældre.

Hurtigt resultat

Og ja, vi kunne da også ret hurtigt se resultaterne af at få isoleret hulmurene. Varmeregningen var ikke så stor som den plejede. Vi var glade og satte os, for at pengene. vi sparede på varme, ville vi sætte til side, så vi kan få råd til en god varmepumpe.
Det er nu, et års tid, siden vi fik lavet hulmursisoleringerne, og vi har da også sparet et beløb sammen. Nu skal vi så se nærmere på varmepumper. Og ja, jeg må sige, at vi ikke har sparet nok sammen endnu. Men vi har måske mulighed for at sætte lidt ekstra til side. Eller måske skal vi spørge banken, om vi kan få et lån til investeringen. Jeg har jo set, at det er en ret stor udskrivning. Også selvom man har et lille hus.

Hvordan gør vi det bedst?

Min mand og jeg er lige i øjeblikket ved at finde ud af, hvordan vi gør det bedst. Min mand har lovet at tale med banken om et lån. Måske er der nogle fradragsmuligheder. Selv vil jeg screene vores budget og finde steder, hvor vi bruger for meget. Måske kan vi spare lidt ekstra sammen og, så få projekt ”Varmepumpe” sat i gang til næste år. Vi må jo erkende, at det ikke bliver i år. Det er også ok. Vi er glade for, at vi fik lavet hulmursisolering i alle husets vægge sidste år. Og til næste år vil vi også have sparet mange flere penge sammen. Måske behøver vi ikke at optage et lån til den tid.

Og det vil være skønt. Jeg hader at have gæld. Jeg ved godt, at det kan være fornuftigt at have gæld, fordi man kan trække noget fra i skat. Men sådan fungerer jeg bare ikke. Jeg vil ikke have gæld.