Menu Luk

Store portioner

Store slagterimaskiner i køkkenet

Nu er vi jo ikke alle sammen kokke – eller glade for at lave mad. Vi har ingen idé om, hvilke hjælpemidler kokkene nede i kantinens storkøkken bruger. Vi kender intet til slagterimaskiner eller kæmpekogeplader. Men vi ved, at vi har brug for proteiner, mineraler, fosfor, fibre og vitaminer. Vi har brug for energi. Mange af os har mulighed for at få mindst et måltid i kantinen på vores arbejdsplads. Vi kan få salater, vegetariske retter, men også retter med kød eller fisk. Vi henter derfor en bakke, får måltidet, som vi bestiller, udleveret, betaler ved kassen og sætter os for at spise det. Og så tænker vi ikke mere på det.

Mange involverede

Men tænker du over, at der faktisk har været en del mennesker på arbejde i mange timer, for at du kan få lov til at vælge et sundt måltid til frokost? Derude – i kantinens storkøkken – er der blevet kogt, hakket, stegt, snittet og rørt sammen. Inden da har chefkokken i køkkenet sørget for indkøbene. Han har helt sikkert besøgt leverandørerne af råvarerne, der anvendes. Og ja, maden er måske ikke altid den store kulinariske oplevelse. Men den er sund, og oftest smager den udmærket. Det er det vigtigste. Og ja, der er blevet anvendt slagterimaskiner, røremaskiner og kogeplader/ovne har været i gang – mener at det hele er leveret af https://ingvald.dk/. Det er nødvendigt i en stor kantine, at maden er så frisk som muligt. Derfor bliver maskinerne anvendt. Det kan fx være, at dagens ret er fiskefrikadeller. Og fiskefrikadeller er altså bedst, når de er frisklavede. Derfor bruger kokkene en lynhakker til at blande farsen, inden frikadellerne bliver stegt. En lynhakker er en slagterimaskine, som kan anvendes til mange forskellige ting. Den kan bruges til at lave fars til fx fiskefrikadeller, pølser og postej.

Et rigtigt storkøkken

Men et storkøkken er ikke en ufarlig arbejdsplads. Det er slet ikke usandsynligt, at du har måske hørt om, at en af medhjælperne i køkkenet har skåret sig. Det sker. Men ved du også, at det faktisk tager tid at lære at håndtere slagterimaskiner eller røremaskiner sikkert? Ved du, at der er meget strenge krav til hygiejnen i sådan et køkken? Maskinerne skal holdes rene – hele tiden. De skal også fungere optimalt.

Når du så har spist dit måltid – og hvis du er venlig overfor den næste, som gerne vil spise sit måltid – så sætter du bakken og den snavsede tallerken op i stativet, som så skal køres ind til opvaskemaskinerne om lidt. Bagefter går du tilbage til dit job. Du har fået et godt måltid. Din sult er væk. Imens du så passer dit job resten af dagen, så er der også gang i den nede i storkøkkenet. Der bliver gjort rent i køkkenet. Slagterimaskinerne, røremaskinerne, ovnene, gryderne mv. skal rengøres endnu en gang. Der skal forberedes måltider til i morgen, hvor du måske kan få lov til at vælge imellem stegt kyllingefilet, smørrebrød eller frisk græskarsuppe. Ja, der er måske gang i endnu en slagterimaskine. Pålægsmaskinen kører på højtryk, fordi der skal skæres tynde skiver skinke til den der lækre gratinerede madpandekage.