Menu Luk

Er jeg skør?

Det er altså ikke så morsomt at blive stemplet som skør. Og det kan nemt ske. Nogle mennesker siger, at man bliver stigmatiseret for livet. Og det kan være meget svært at komme væk fra. Mange mennesker er meget hurtige til at ’dømme’ andre, bare, fordi de har hørt noget om en eller anden person. Jeg har selv prøvet at blive stemplet som skør.

Til psykoterapeut

Jeg var måske selv skyld i det, fordi jeg talte åbent om, at jeg var gået i behandling ⓘ hos en psykoterapeut i København – Gitte Høj, dengang jeg havde en alvorlig depression. Jeg troede ikke, at ordene ’psykoterapeut’ og ’depression’ var ”farlige” ord at bruge i det lille samfund, som jeg flyttede til. Men det var det altså. Jeg blev kaldt for ’hende den skøre’. Alle i den lille by vidste, hvem jeg var. De kiggede lidt skævt til mig.

Jeg opdagede det ikke lige med det samme. Men en dag nede i det lille indkøbscenter kom jeg ved et uheld til at skubbe til en dame. Hun havde været utålmodig og kunne ikke vente på, at jeg valgte den græske yoghurt fremfor den tyske. Hun brasede bare lige ind foran mig, idet jeg rakte ud efter varen. Hun blev sur og skældte mig ud. Jeg blev kaldt for skør og åndssvag. Det var rigtigt ubehageligt. Jeg er ikke skør eller på anden måde anderledes end de fleste andre mennesker.

Eftertanke

Episoden fik mig til at tænke over, hvad der var sket. Og set i bakspejlet, ja så burde jeg nok ikke have talt om, at jeg har været deprimeret, men jeg fik jo kæmpe hjælp til min nedtur. Der er stadigvæk mange tabuer omkring – og manglende viden om – depressioner. Jeg besluttede derfor at lade som ingenting. De må tænke, hvad de vil om mig. Jeg har fået et bedre liv, efter at jeg begyndte at besøge en psykolog. Hun har hjulpet mig meget, og jeg er ikke længere deprimeret.