Menu Luk

Far har fået Parkinsons

Du fik chokket i går: Din far har fået konstateret Parkinson. Det er, er sygdom, der angriber nervesystemet, og den kan kun blive værre og værre. Du er ked af det. Men du er også en kriger. Du vil derfor gøre alt, hvad du kan for at hjælpe din far. Og situationen er endnu ikke så alvorlig. Du vil stadigvæk have din far i mange år fremover. Lægen fortalte dig, at din far selv havde bedt ham om at fortælle dig det, så du kan være forberedt til næste gang, I skal ses. Du er hans eneste pårørende.
Nu, hvor chokket er ved at lægge sig, og du er ved at finde dig selv igen, og kan samle tankerne, har du så besluttet dig for ikke at læse alt, hvad du kan om Parkinson på internettet. Din fars læge ved mere om sygdommen, end du kan læse dig frem til.

Gode hjælpemidler

Du har dog været på nettet for at finde ud af, hvilke behov din far kan få, som han muligvis ikke vil kunne udtrykke – enten fordi han ikke kan huske det, eller fordi han ikke vil. Han er jo en stædig person. Du ved, at han ikke vil flytte ud af sin bolig. Og under din læsning om Parkinson fandt du et site, der fortalte noget om hjælpemidler til personer ramt af Parkinson. Det var en interessant hjemmeside. Du læste da også nogle af artiklerne. Blandt andet så du også en anbefaling: Noget så simpelt som en skridsikker bademåtte ude i brusenichen kan være en stor hjælp. Så du tænkte, at hvis der kun skal så små investeringer og justeringer til i hans bolig, så kan du med god samvittighed lade være med at insistere på, at han skal flytte til en anden og måske mere ældrevenlig bolig.

En spiserobot er genial

Du læste om en spiserobot her, som kan være en redning for din far. Det er jo allerede et problem for ham at holde tekoppen roligt. Og du kender ham: Får han ikke sin eftermiddagste med en hjemmebagt bolle til kl. 15:00 hver dag, så bliver der altså ballade. Så måske vil det være en hjælp for ham, hvis en spiserobot kan hjælpe ham til at få teen og bollen. Du kiggede på spiserobotten, som artiklen henviste til. En lidt fremmed tingest ved et middagsbord, men slet ikke en grim og besværligt tingest. Faktisk ret mobil, og nem at sætte op – og et fremragende eksempel på, hvad moderne velfærdsteknologi kan.

Bedre muligheder for far

Det kunne betyde, at din far ikke behøver at sige nej til at komme med til konfirmationsfesten, fordi han bliver flov over at sidde og spilde maden under middagen. Og du ved jo, at han elsker at holde tale. Han har faktisk skrevet på en tale til din søns konfirmationsfest i lang tid. Det har han fortalt dig. Så det er noget med, at alle andre gæster må finde sig i, at han bruger en spiserobot under middagen. Og da den ikke larmer, så vil den sikkert hurtigt blive glemt – til lettelse for din far, som vil nyde at være med til festen.