Menu Luk

Kontorstole og ryggen

Det går ikke længere. Jeg kan dårligt stå ud af sengen om morgenen. Så ondt gør det i min ryg. Det føles faktisk, som om at jeg har fået sprængt et helt sæt muskler i højre side af min ryg. Hvis jeg bare skal vende mig en lille smule, så er jeg ved at skrige af smerte. At bukke mig ned for at snøre mine sko er der slet ikke tale om. Efter at jeg har fået kæmpet mig på benene om morgenen, går der så nogle minutter, og det virker, som om at smerten har fortaget sig. Indtil jeg kommer til at lave en pludselig bevægelse. Det betyder, at jeg er meget forsigtig i den første lille times tid efter at jeg er vågnet op. Når jeg så har fået kroppen i gang, virker det, som om at smerten bare var en ond drøm. Jeg kan bukke mig ned og få løbeskoene på. Jeg kan bevæge min krop helt frit.

Hos lægen

Alligevel, så har jeg været hos lægen. Han har undersøgt min ryg. Egentlig tror jeg, han havde en mistanke om, at mit problem ikke var muskulært, men noget med de indre organer. Jeg er blevet undersøgt på alle mulige måder: Ultralyd, røgten, massage og forskellige andre metoder. Konklusionen er, at det er muskulært. Der er bare ikke nogen inflammation eller forstrækning at se.

Da min læge ⓘ gav mig den ’gode’ nyhed om, at jeg intet fejler, tog han mig, dog i et forhør. Han spurgte om, hvilket job jeg udfører. Kan jeg måske komme til at gøre nogle bevægelser på arbejdet, som bevirker, at jeg vågner med rygsmerter? Da jeg fortalte ham, at jeg har et stillesiddende job på et kontor, kiggede han op i luften. Som om han ville sige, at det kunne han da have tænkt sig til. Han spurgte, om min kontorstol var behagelig at sidde i. Jeg måtte fortælle ham, at det har jeg sådan set aldrig tænkt over. En kontorstol er en kontorstol. Min er rød.

Kontorstole er afgørende

Han fortalte mig, så, at kontorstole absolut ikke bare er kontorstole. Der findes kontorstole, som er meget stive i det, kan man sige. De hjælper ikke, kroppen til at kunne bevæge sig. Og så findes der ergonomiske kontorstole, der ligesom hjælper kroppen med at kunne fungere. Man sidder jo ikke stille, selvom man bare sidder. Der sker noget hele tiden. Især i ryggen. Og hvis man sidder i en almindelig kontorstol, så kan det bevirke, at man kommer til at fastlåse muskelsæt i kroppen og derved fremkaldes smerter ⓘ .

Ergonomi er bare så vigtigt

Min læge anbefalede, at jeg taler med min arbejdsgiver om at få en anden kontorstol. En ergonomisk kontorstol. Det kan være stolen, jeg sidder i, som er skyld i, at jeg har kraftige rygsmerter om morgenen. Jeg ved, at det bliver en lidt bøvlet samtale, jeg skal have med min chef. Det er jo ikke hverdagskost at tale om møblerne eller ergonomi på arbejdspladsen. Men jeg ved dog, at min chef er lydhør overfor sine medarbejdere, hvis de har problemer med helbredet. Så jeg vil tale med ham i morgen om forebyggelse af arbejdsskader som følge af forkert møblering på kontoret.