Menu Luk

Lære om Lean?

Jeg sidder her med et stort dilemma. Jeg ved slet ikke, hvordan jeg skal håndtere det. Jeg er jo blevet udpeget som repræsentant i sikkerhedsrådet på arbejdspladsen. Jeg skal sørge for at råbe højt, når noget er til fare for mine kollegaer. Nede på gulvet, som vi siger. Jeg er ufaglært, men har en god hjerne. Jeg forstår, hvad der bliver sagt. Jeg bruger også en del tid på at sætte mig ind i tingene. Det var grunden til, at de valgte mig som deres repræsentant. Jeg er lidt stolt af det. Men også i tvivl. Fordi: Jeg er blevet inviteret til at deltage i et kursus. Det var ledelsen, som gav mig besked om det.

Et kursus i Lean?

De vil gerne have, at jeg deltager i et intro-kursus i Lean. Sammen med deres administrative direktør. Jeg fatter det ikke. Hvad skal jeg lave på et Lean kursus? Jeg aner jo, slet ikke hvad det handler om. Jeg har mest lyst til at fortælle dem, at jeg ikke vil deltage i deres Lean kurser. På den anden side, så er det også en ære at få sådan en invitation ikke? Hvad skal jeg gøre? Gå med ledelsen og vise dem, at jeg er interesseret i virksomheden, eller gå imod ledelsen og vise dem, at Lean ikke har interesse? Kan jeg det, når jeg slet ikke ved, hvad Lean er?

Hvad handler Lean om?

For at kunne komme ud af mit dilemma her har jeg besluttet, at jeg vil prøve at finde ud af, hvad Lean i det hele taget handler om. Bagefter vil jeg forsøge at tale med nogle af kammeraterne om det. Det kan jo sagtens tænkes, at de har en god idé. Jeg ved, at de har en holdning. Og den vil jeg altså gerne høre, inden jeg beslutter mig for, hvad jeg skal gøre.

Jeg har været ansat her i virksomheden i 7 år. Jeg er ved at nå det punkt, hvor jeg skal videre. Jeg vil jo gerne forfølge det mål, jeg satte mig for 10 år siden. Dengang jeg var færdiguddannet, og fik mit første job. Skiftet til det andet job var nemt. Jeg kunne fremvise erfaring og gode papirer. Jeg havde da også brugt de første 3 år på at videreuddanne mig. Egentlig ikke, fordi det var nødvendigt. Mest fordi det var et tilbud, jeg fik af min arbejdsgiver, og fordi det var sjovt. Nu vil jeg gerne videre til mit 3. job. Jeg vil gerne udfordres lidt mere. Det er ikke, fordi det er dårlig arbejdsplads. Det er heller ikke, fordi jeg er utilfreds. Jeg er faktisk meget tilfreds. Jeg har bare den her lyst til at komme videre. Og det har jeg vel lov til at komme?

Jeg tog Lean uddannelsen

Min nuværende arbejdsgiver har også givet mig mulighed for at videreuddanne mig. Og jeg har naturligvis taget imod tilbuddene, jeg fik. Et af dem var at tage en Lean uddannelse. Jeg fulgte nogle kurser i Lean og forstod hurtigt, at der ligger en fremtid for mig dér. Jeg forstod, at Lean er et princip, som faktisk kan indføres overalt. Det er bare nødvendigt at mobilisere de rigtige mennesker. Og jeg tror, at jeg er et af dem. Jeg vil springe fra det sikre. Jeg vil åbne mit eget firma – som Lean konsulent. Jeg har fundet ud af, at jeg er god til at formidle Lean principperne og de mange vinkler på Lean, og at jeg har nemt ved at få andre mennesker med på idéerne. Det er på tide, at jeg overvejer at blive professionel Lean ekspert og begynder at rådgive andre virksomheder om det.

Jeg skal prøve det af. Kan bare ikke lade være. Går det godt, så er det fint. Går det skidt, kan jeg altid finde et nyt job.