Menu Luk

Landsted med stråtag

Vores lille landsted ligger smukt ved en bugt. Her er et rigt fugleliv, og vi nyder at gå i markerne og se fårene græsse. Se ulden vokse på dem. Og ja, jeg bryder mig ikke om at klippe fårene. Det får vi en professionel til at gøre for os. Men ulden, den har jeg ikke noget imod at behandle. Jeg får den spundet hos et lille spinderi, der ligger her i nærheden. Bagefter farver jeg selv garnet. Det er en dejlig proces at opleve. Der er noget magisk ved at se fibrene få en gyldenrød farve. Eller en grøn. Alt efter hvilke materialer jeg bruger. Men så her forleden dag, da vi gik en aftentur, lagde min mand mærke til, at vores tag trænger til at blive repareret. Han lagde mærke til, at nogle af kragetæerne på stråtaget manglede.

Tækkemand

Vi måtte derfor lede efter en tækkemand på Fyn, som kan komme og reparere vores stråtag. Det var heldigvis ikke så svært at finde en tækkemand her. Faktisk bor der en i den næste by. Vi ringede til ham for at høre, om han har tid til at komme og vurdere, hvad reparationerne vil koste os. Han svarede os, at det ikke bliver alt for dyrt.

Nu ved jeg ikke, helt hvordan han kunne sige det sådan uden at have set taget. Jeg antager, at det er hans erfaring, der talte. Men han fortalte os, dog, at han ofte går ture nede ved bugten, og har lagt mærke til, at den er gal med mønningen på taget.
Under alle omstændigheder, så vil han komme en gang i løbet af den kommende uge for at se nærmere på taget og give os en præcis pris på, hvad reparationen vil koste. Og jeg håber da, at det kun handler om, at mønningen og kragetæerne skal repareres.

Romantisk hus på Fyn

Når man køber hus, så skal man altså være realistisk. Det nytter ikke noget, at man køber et romantisk gammelt hus med stråtag på Fyn, hvis man ikke er parat til at flytte til Fyn, og også er forberedt på, at der kan være mange ting i huset, som skal repareres. Ja, jeg taler af erfaring. Godt nok var vi parat til at flytte til Fyn. Jeg havde jo fået en supergod stilling i Nyborg. Og ja, vi lod da også romantikken løbe af med os, da vi købte huset, der ligger i en lille by lidt uden for Nyborg. Det er faktisk en gammel præstegård, som vi ejer. Og ja, huset er skønt, og især haven er et jordisk paradis om sommeren.

Reparation af stråtag

Men vi var slet ikke klar over konsekvenserne af at købe en gammel præstegård. Vi var slet ikke på det rene med, hvad reparation af stråtag kan koste. Og ja, huset trængte til at få sit tag repareret. For det første var det gået råd i en del af det. For det andet skulle hele rygningen skiftes. Det var vi ikke forberedt på, da vi købte huset. Vi havde været forberedt på at skulle lave nyt badeværelse og nyt køkken ⓘ . Vi var også parate til at få installeret en varmepumpe. Men det med taget havde vi ikke forberedt os til.

Heldigvis fandt vi en rigtig god tækkemand, som har fået til opgave for at stå for alle reparationerne. Han har fortalt os, at taget ikke er blevet vedligeholdt i rigtigt mange år. Men hvis vi sørger for at vedligeholde taget fra nu, og fremover, så vil der ikke være nogen som helst grund til bekymringer. Vi har aftalt med ham, at han får opgaven med vedligehold. Han kommer med jævne mellemrum og tjekker. Altså når jeg siger ’jævne mellemrum’, så taler jeg om måske hvert andet år.