Menu Luk

Prøv metakognitiv terapi

People Sitting on Chairs Inside a Gymnasium

Flere og flere mennesker går i terapi. Nogle er angste og har brug for en terapeut. Andre siger, at de går til coaching, fordi de gerne vil forbedre deres livskvalitet. Andre igen går i terapi, fordi de vil gerne udvikle sig selv som personer. Uanset hvorfor vi går i terapi eller coaching, så ligger der en eller anden form for angstlidelse bagved: Vi har indrømmet, at vi lider af angst, vi har en (ubevidst?) angst for at få et dårligt liv. Vi er overbeviste om at personlig udvikling er vejen frem til, at vi kan skabe et langt og godt liv.

Stigende behov

Vi ser også, at behovet for terapi stiger og stiger. Flere og flere unge mennesker har brug for terapi.  Desværre ser vi ikke antallet af kvalificerede terapeuter stige. Tværtimod, ser vi også, at de offentlige tilskud til behandling af mennesker med psykiske lidelser formindskes hele tiden. Vi søger derfor alternative behandlinger, der er til at betale. Og det kan faktisk være farligt. Både for din psyke og din pengepung. Du kan risikere at komme i behandling hos en terapeut, som faktisk ikke har kvalifikationerne til at behandle dig. Det kan ende katastrofalt. Så det skal du undgå.

Der er kvalificerede behandlere

Det betyder ikke, at du ikke kan finde kvalificerede behandlere. Du skal måske lede lidt længere. Og du skal sikkert også prøve dig frem. For nogle mennesker vil en kvalificeret life coach være den rigtige løsning. For andre vil hjælp fra en privat psykolog kunne gøre mirakler. Andre igen vælger at gå i metakognitiv terapi, fordi de ved, at de får nogle konkrete værktøjer og vejledninger, så de aktivt – og bevidst – kan styre deres tanker, som er kilden til deres angst eller bekymringer. Du har hørt om life coaching og psykoterapi. Men metakognitiv terapi ved du intet om. Dit spørgsmål om, hvad det er, er derfor slet ikke uforståeligt.

Lær mere om hvad metakognitiv terapi er

Kort fortalt, så går denne form for terapi ud på, at du lærer aktivt at styre dine tanker, når du oplever en følelse af angst. Angst er nemlig en følelse. Ikke mere end det. Angst er i virkeligheden ikke farlig. Men de tanker, der fremkalder denne ubehagelige følelse, kan tage overhånd. Metakognitiv terapi – se her – giver dig konkret vejledning i, hvordan du styrer tankerne. Det kan være i form af konkrete øvelser til metakognitiv terapi. Det kan være i form af indførsel af særlige regler i dit dagligliv, som du skal overholde. Det kan også være i form af samtaler.

Du kan komme i metakognitiv terapi som enkelt individ – eller du kan modtage gruppeterapi. Dette er noget du sikkert gerne vil tale med terapeuten om, inden du starter. Det skal du selvfølgelig gøre, inden du beslutter dig for at gå i metakognitiv terapi. Faktisk skal du tale med enhver behandler, inden du beslutter dig for at gå i behandling hos hende eller ham. Det er ligegyldigt, om det er en life coach, en psykoterapeut, en psykiater eller en hvilken som helst anden behandler. Det vigtigste er, at du har tillid til din terapeut og, at du sikrer dig, at han eller hun er kvalificeret.