Smerter er forfærdelige. De kan ødelægge alt for os. Ja. Jeg taler om alle mulige smerter. Lige fra alvorlige rygsmerter, hovedpine, menstruationssmerter til smerter, der bliver fremkaldt af fx en hælspore. Selvom nogle mennesker måske kaster smerterne af sig nemmere end andre, så oplever de smerterne som ubehagelige. Andre kan slet ikke komme af med deres smerter. De fleste af os kan ofte bekæmpe en smerte med noget mildt smertestillende medicin. Men hvad nu, hvis vi ikke kan? Hvad nu hvis smerterne tager til? Ja, så må vi nok indstille os på, at der er noget helt galt. Enten med vores livsstil eller med måden vi bruger (og misbruger?) vores krop på.
Fra erkendelse til ændring
Men fra at erkende at smerterne er der – og muligvis bliver kraftigere – til at ændre på livsstilen eller måden at bruge kroppen på, er der ofte så lang afstand, at vi ikke når at gøre noget ved det. Det er en totalt forkert indstilling til smerter: Den signalerer jo, at du – og jeg – bare accepterer tingenes tilstand og ikke forsøger at gøre noget ved dem. Og, har vi fortjent at leve med smerter? Nej, bestemt ikke!
Hvad kan vi gøre? Ja. Der er flere ting vi kan gøre: Vi kan opsøge vores læge. Han kan måske se at rygsmerterne i virkeligheden stammer fra, at vi er for fede og ikke motionerer nok. Så vi får en kostplan og et træningsprogram! Vi holder kostplanen og følger træningsprogrammet i et par uger. Resultaterne kommer da også: Vi har tabt tre kilo. Og vi føler os godt tilpas efter en rask gåtur på en halv time. Men når så regnen kommer og arbejdsdagen har været dårlig, så skal vi trøstes – så der ryger en plade chokolade med i indkøbskurven – og gåturen bliver udskudt til i morgen. Der røg kuren og træningen. Helt.
Tal med en god fysioterapeut
Vi kan også gøre det, at vi henvender os til en dygtig fysioterapeut i København, som eventuelt kan give os nogle øvelser, så vi kan komme af med de spændinger i kroppen, der er skyld i smerterne. Vi kan også lede efter en klinik, der tilbyder dybtgående massage i Valby. Det er nemlig sådan, at ofte kan massage virke smertelindrende. Hvis den bliver udført rigtigt. Og det er derfor, det skal være en specialiseret massør, du skal finde. Der er ikke så mange af dem. Nej, et spaophold på et smukt hotel på Fyn er ikke nok til, at du kommer af med dine smerter.
Kun et pusterum
Et spaophold og anden såkaldt wellness giver dig et velfortjent pusterum, hvor du også kan få massage, der får dig til at mærke, at du er i live. Men smertelindring er ikke missionen med et spaophold! Jo, massage kan faktisk være en del af fysioterapeutisk behandling. Der anvendes ofte massage til behandling af tennisalbue eller rygsmerter. Massage anvendes til at opbygge muskler med.
Inden du ringer op til den første fysioterapeut, som du finder i din søgning, så skal du dog lige have et ok fra din læge. Og du kan jo altid undersøge, om din terapeut også samarbejder med læger eller andre behandlere.